Opprinnelse:
Klippfisk har lange tradisjoner i Norge, men dets opphav stammer nok trolig fra Spanske kolonister som trengte en god måte for konservering av torskefangst ved New Foundland. Her la de nok nysløyd og saltet torsk utover klippene og lot sol og varme gjøre resten av jobben. Klippfisk ble til, og Norge ble etterhvert et naturlig sentrum for klippfiskproduksjon.
a
Starten på et norsk eventyr:
I starten var det Nederlandske og Skotske kjøpmenn som satset på produksjon av klippfisk i Kristiansund. Kristiansund lå strategisk til med tanke på tilgang på råstoff og man slapp delvis unna konkurransen fra etablerte kjøpmenn i handelsentrum som Trondheim og Bergen.
Klippfiskproduksjonen vokste i rekordfart sammen med høy etterspørsel fra Spania, Portugal og etterhvert Brasil. Helt frem til midten av 1940 forble Kristiansund klippfiskhovedstaden, men denne rollen ble etterhvert overtatt av Ålesund. På 1950 tallet ble klippfiskproduksjon modernisert med nye og mer effektive metoder for tørking. Sunnmøringene tok hintet, og i Ålesund og på Sula finner vi i dag flere av Norges største produsenter og eksportører av klippfisk.
Klippfisk i dag.
Majoriteten av den beste klippfisken går til det Portugal og Brasil. I disse landene er ikke klippfisk bare klippfisk. Her kan man velge og vrake mellom ulike graderinger og «Bacalao» er et lite fag i seg selv. Vi ønsker at du skal kan kunne ha samme smaksopplevelse som de har i Portugal og Brasil. Derfor skal vi hos Klippfiskland gi deg råvarene og ressursene du trenger for å kunne skape en minneverdig festaften.
Tilbakeping: Den Ultimate Guiden til Utvanning av Klippfisk - Klippfiskland